Zien is geloven

Interview met Jordy Wouters van 11EN1 Online Creatives
Door Ron de Bruijn

Zien is geloven

Infographics, explanimations en gamications: wat zet je wanneer in?

Veel bedrijven worstelen met dezelfde vraag: hoe presenteer ik mijn product of dienst zonder grote lappen tekst? Zeker voor een bedrijf dat handelt in complexe services, is het vaak lastig om klanten snel duidelijk te maken wat er van ze verlangd wordt. Daarom worden visueel sterke infographics, explanimations en gamifications steeds populairder. Maar wat zijn deze communicatietools en waar zet je ze voor in?

Kort, helder en aantrekkelijk
Uit een onderzoek van Forbes blijkt dat 59 procent van alle managers liever een video kijkt dan documentatie leest. The Institute of Educational Technology toonde aan dat de meeste studenten visueel zijn ingesteld en beter leren via visuele dan gesproken leermiddelen. En Dropbox bleef maar groeien, mede door de uitlegvideo die drie jaar lang op hun homepage te ziens was. Nee, het moge duidelijk zijn dat informatie in de huidige online wereld van snel-snel-snel, waarin de gemiddelde aandachtsspanne van sitebezoekers slechts 8 seconden bedraagt, zo kort, helder en aantrekkelijk mogelijk moet. Daar zijn verschillende uitstekende tools voor. Toch weten nog veel bedrijven niet hoe ze deze het best in kunnen zetten. Maar ze moeten iets, want text-based websites kunnen echt niet meer.

Infographics
Jordy Wouters van 11EN1 Online Creatives en Explanimation.tv is al jaren voorvechter voor visuele communicatie. Volgens hem wordt tekst nooit helemaal overbodig, maar dient paradoxaal genoeg slechts als illustratie bij beeld en geluid. “Eigenlijk draai je de boel gewoon om. Waar plaatjes werden gebruikt om tekst te illustreren, is dat nu precies andersom. Banken, verzekeraars, gemeenten en andere grote bedrijven hebben vaak heel veel informatie te communiceren (zowel intern als extern). Om de hoeveelheid platte tekst te reduceren, kan er gekozen worden voor een infographic. Hierin wordt informatie met behulp van illustraties, grafieken en diagrammen in beeld gebracht. Dat leest gemakkelijker én beklijft beter.
Daarnaast is het mogelijk om aanvullende informatie toe te voegen onder doorkliks of mouseovers. Een infographic is ideaal als korte samenvatting van een jaarwerk of als handleiding voor bijvoorbeeld een vergunning-aanvraag.”

Explanimations
Als informeren je hoofddoel is, kan een infographic genoeg zijn. Wil je echter ook een hoge conversie naar een inschrijving of aankoop dan blijkt een animatie video de uitgelezen tool. Volgens Internet Retailer verhoogt een video de waarschijnlijkheid van een aankoop met 85 procent.
Maar hoe maak je een leuke video als je content ‘serieus’ en ‘droog’ is? Ook daar heeft Wouters een oplossing voor. “Voor steeds meer bedrijven maken we explanimations. Dat zijn korte uitleganimaties, waarin we in minder dan 1 minuut proberen een service of product aan de kijker te presenteren. De animaties worden in de stijl van de opdrachtgever ontwikkeld en krijgen muziek, geluid én een voice-over omdat we weten dat die combinatie nog beter blijft hangen. De kijker kan zo lekker achterover leunen en krijgt de content op een sympathieke en opvallende manier voorgeschoteld. Explanimations worden ingezet om producten en diensten te verkopen of bijvoorbeeld om een veelgestelde vraag te visualiseren en de klantenservice te ontlasten. Een video op je website geeft je bovendien 53% meer kans om op de eerste pagina van een Google-zoekresultaat te komen. Een explanimation is dus een relatief goedkope traffic-generator én klantactivator.”

Gamifications
Informeren en converteren zijn twee belangrijke doelstellingen die met visuele communicatie getackeld kunnen worden. Wil je daar als bedrijf ook nog een positieve merkbeleving aan toevoegen, lijkt de oplossing in de interactie te liggen. Geef je klant invloed op de informatie en je boodschap wordt spelenderwijs geabsorbeerd. Deze methode wordt tegenwoordig vaak gamification genoemd. Wouters: “Bij een gamificatie worden de principes van een spel gebruikt om informatie over te brengen op de gebruiker. En dat werkt niet alleen voor kinderen; bijna alle internetters zijn tegenwoordig bekend met computergames. Bij een gamification draait het vaak om een kleine reis vol opdrachten met aan het eind een beloning.
Gedurende de reis krijgt de gebruiker als vanzelf de beoogde informatie binnen. Hij wordt zo op een originele manier gestimuleerd om iets doen of juist niet te doen. Wil je als financiële dienstverlener dat klanten overgaan tot de aankoop van een gecompliceerd product of wil je als gemeente dat mensen ophouden met vuil op straat te gooien, kan een gamification de ideale tool zijn.”

Toekomst
Volgens de analisten van het Amerikaanse Gartner, Inc. heeft 70% van de 2.000 grootste bedrijven dit jaar tenminste één gamification op een website of in een mobiele applicatie. En daarmee wordt alles gezegd: zelfs de meest ingewikkelde van de visuele communicatietools vindt gretig aftrek. Visuele online communicatie heeft de toekomst. Sterker nog, die toekomst is nu. Om dat uit te leggen was vreemd genoeg deze tekst nodig. Jordy Wouters van 11EN1 had het natuurlijk heel anders gedaan. Vast en zeker met een explanimation van nog geen één minuut.

Www.11en1.nl
www.explanimation.tv